Tarcai Ibolya kitüntetése

Az Ének-zene Tanszék alapító tanszékvezetőjének örökösei, első ízben 2012-ben adományoztak a Zenei Intézetnek Tarcai Zoltán hagyatékából személyes tárgyakat, dokumentumokat és zenei kiadványokat. 2012. november 13-án avatta fel az intézet a TDK munkának és a speciális zenei szakanyagoknak helyet adó Tarcai Zoltán Könyvtárat.

2020 nyarán újabb adomány érkezett az intézetbe. Több száz, főként szakmai könyvet és szakanyagot hagyományozott ránk Tarcai Ibolya.

Az intézet, az intézmény fejlődéséhez, az oktató-nevelő munka minőségének jobbításához, a képzés és kutatás tárgyi feltételeinek javításához történt hozzájárulásáért, értékteremtő munkájáért Tarcai Ibolyának az egyetem Szenátusa az Egyetem Tiszteletbeli Polgára címet adományozta. A kitüntetés átadására 2021. július 3-án, az Oklevélátadó Ünnepi Szenátusi Ülésen került sor.

 

 

Tisztelt Intézetigazgató Asszony! 
Kedves Ildikó!

 

Ez úton is szeretném megköszönni a felterjesztést, hogy az Egyetem Tiszteletbeli Polgára címet megkaphattam. Nagy örömömre szolgál, hogy az Ünnepségen jelen tudtam lenni és az erről szóló oklevelet személyesen vehettem át. Nagy megtiszteltetés ez számomra!

Édesapám – Tarcai Zoltán –, az Ének-zene Tanszék első tanszékvezetőjeként évtizedeken keresztül azért dolgozott akkori kollégáival együtt, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy az énektanár képzés magas színvonalon történjék. Munkáját nagy szeretettel, elhivatottsággal végezte. Számára legfontosabb volt, hogy a végzős fiatal pedagógusok magas szintű szakmai tudással rendelkezzenek és szívvel-lélekkel tudják a zene szépségét, a zene szeretetét közvetíteni tanítványaik felé. Öröm látni, hogy a Tanszék, Zenei Intézetként tovább él, működik, a megkezdett munka azóta is folyamatos. 

Édesapám emlékéhez méltóan az egész családommal egyetértésben döntöttünk úgy, hogy könyvtárának jelentős részét, mely az oktatásban hasznos segítség lehet,  a Zenei Intézet részére ajánljuk fel. Úgy gondoltuk, itt méltó helye lesz és szolgálja azt a célt, melyért Ő egész életében dolgozott. 

A Zenei Intézet vezetőinek, minden dolgozójának és a hallgatóknak is, kívánok eredményes munkát, sok sikert, jó egészséget! 

 

Köszönettel és szeretettel: 
Tarcai Ibolya