G. Simon Zsuzsanna emlékére

Gergely Lászlóné Simon Zsuzsanna
(1942-2021)

A fényes nap immár elnyugodott,
a föld színe sötétben maradott,
nappali fény éjjelre változott,
fáradtaknak nyugodalmat hozott.”

 

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének dolgozói megrendülten értesültek Gergely Lászlóné Simon Zsuzsanna, a jogelőd Bessenyei György Tanárképző Főiskola Ének-zene Tanszékének egykori docense haláláról.

G. Simon Zsuzsanna 1942. június 4-én született Dad községben. A család Balatonalmádiban élt, onnan nyert felvételt Győrbe, a Zeneművészeti Szakközépiskolába. 1966-ban zongora és szolfézstanári oklevelet szerzett, majd 1968-ban magánének szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán.

Egy tanévet Győrben, a szakiskolában tanított, majd 5 éven át dolgozott Komáromban az Állami Zeneiskolában. 1971-ben a Filharmónia Énekművésze lett. 1973-ban került Nyíregyházára, a tanárképző főiskolára, ahol mindvégig magánénektanárként dolgozott annak ellenére, hogy 4 éves felsőfokú karvezetői tanfolyam után, 1980-ban „A” kategóriás karnagyi végzettséget is szerzett.

1978-tól kisebb megszakításokkal hangképzést tanított a debreceni Kodály Kórusban, 1993 őszétől pedig a Móricz Zsigmond Színház színészeit képezte.

Fényesen csengő hangja, nevetése betöltötte a tanszék folyosóit, óráiról áradt a jókedv, a szép éneklés. Mindig és mindenkit tanított. Nem ment el szó nélkül senki mellett. Örökös vidámság, pozitív életenergia áradt minden megmozdulásából. Színpadi jelenség volt, de nem színpadias. Őszinte, nagylelkű, adakozó.

2005-ös nyugdíjba vonulása után sem hagyott el minket. Minden rendezvényünkön jelen volt, átjött hozzánk az Ungvár sétányról, sütött-főzött, kis ajándékokkal lepett meg minket, derűt hozott és jókedvvel távozott. Mindig a mi G. Simon Zsuzsánk volt.

 

Emlékedet megőrizzük, nyugodj békében, Zsuzsa!

 

A Zenei Intézet dolgozói