Aros Lilla Kitti sikere

Újabb történelmi pályamunkával aratott győzelmet a Zenei Intézet hallgatója

Képtalálat a következőre: „aros lilla”

Ismét sikeres pályázatot tudhat maga mögött Aros Lilla Kitti a Nyíregyházi Egyetem ének-zene tanár; népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgatója.

A Múzeum 1956 Emlékére Alapítvány jogutóda, a Magyar Állatorvosok Világszervezete Mi vezett 1956-hoz? címmel hirdetett pályázatot egyetemi, főiskolai, középiskolai és általános iskolai hallgatók számára az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója tiszteletére. A pályázat célja az volt, hogy a  fiatalokban felkeltsék, ébren tartsák és elmélyítsék az 1956-os nemzeti forradalom és szabadságharc története és szellemisége iránti érdeklődést.

A pályaművekben  a forradalom és szabadságharc előzményeinek,  kiváltó okainak ábrázolása mellett a  városiak és a vidékiek, a fiatalok és az idősebbek, a kiszolgáltatottak és a hatalmon lévők életét, helyzetét is be kellett mutatni, valamint dokumentumokat, írásokat és képeket is felkutathattak ebből az időszakból. A dolgozatokban ki kellett rajzolódnia annak a helyzetnek, képnek és légkörnek, amely 1956 eseményeihez vezetett.

A beküldött anyagokat történészekből, irodalmárokból, és a témakörrel foglalkozó újságírókból álló zsűri értékelte és rangsorolta. Hallgatónk az egyetemista kategóriában kategóriagyőzelmet aratott, valamint emellett még a bírálóbizottság különdíját is neki ítélték oda.

„Dolgozatomban a forradalom kiváltó okainak ábrázolása mellett megemlítettem az ’56-os események fontosabb személyiségeit, igyekeztem érzékeltetni az országban akkoriban uralkodó hangulatot és bemutatni egy kicsit a rendszert. Mindezek mellett Olsvai Imre neves népzenekutatónk forradalom alatt végzett munkásságáról is írtam pár gondolatot. Munkám során  a nyomtatott források kiegészítéseként az online források közül főként az 1956-os Digitális Gyűjtemény anyagait és az 1956-os Intézet Oral History Archívumában található forrásokat használtam fel. Így szerettem volna egy érdekes, összefoglaló képet alkotni ’56-ról.” – számolt be munkájáról Lilla.

Az elért eredményhez szívből gratulálunk!