Aros Lilla Kitti publikációi

Harmadik alkalommal nyert publikációs lehetőséget Aros Lilla Kitti, a Zenei Intézet hallgatója a Wacław Felczak Alapítvány által kiírt Visztula című pályázaton. A pályázat célja lengyel vagy lengyel-magyar témájú tudományos ismeretterjesztő cikkek megírása volt, amelyen belül a szűkebb témát szabadon választhatták ki a pályázók.
Pályamunkájának címe: A lengyel nemzeti opera megteremtője, Stanisław Moniuszko.
Cikke az alapítvány honlapján olvasható.
https://wfa.hu/cikkek/a-lengyel-nemzeti-opera-megteremtoje-stanis-aw-moniuszko

Emellett 2022. júliusában sor került az ELTE Bölcsészettudományi Karának Indológia Tanszéke és Indiai Nagykövetség által kiiírt esszépályázat eredményhirdetésére is, amelyet az Indiai Nagykövetségen az Amrita Sher-Gil Kulturális Központban rendeztek meg. Hallgatónk pályaművében ezúttal az indiai zenével foglalkozott.
Lilla esszéje az ELTE BTK Indológia tanszékének honlapján az alábbi linken keresztül érhető el:
https://ind.elte.hu/content/esszepalyazat.t.30652?m=8401&fbclid=IwAR0Q4F6MXfW83SXp2inUgxsG6nzeJakRjY9vcyFvr3t-hJwNy5V8qtpoSmQ

2022. augusztusában Lilla az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület meghívására ellátogatott a Balatonkenesei Tájházba is, ahol az etnoghráfiai előadása folyamán elkalauzolta a látogatókat a lengyel folklór világába és párhuzamba állította azt a magyar hagyományokkal is. Az est folyamán Kitért a lengyel táncházmozgalom kialakulására, a magyarországi lengyelek helyzetére és bemutatta a legjellegzetesebb népi hangszereket, valamint a leghíresebb lengyel néprajzkutatók munkásságát is.
Az ezzel kapcsolatos összefoglaló cikk a Balatonkenesei Hírlap 2022. szeptemberi számában olvasható.
https://www.balatonkenese.hu/wp-content/uploads/2022/09/balatonkenese-2022-09-szeptember-kicsi-sz.pdf