A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének padjaitól a doktori iskoláig - Janurik Tímea írása

Már iskolásként éreztem, hogy a népzene az én utam, 12 év zeneiskolai népi ének tanulása után kétségem sem volt afelől, hogy a Nyíregyházi Egyetemen szeretnék továbbtanulni népzenetanárnak. Igen ám, de akkor még csak hangszeres képzés volt, így választanom kellett egy főhangszert. Azért a citera mellett döntöttem, mert amellett lehet énekelni is és gyorsan tanulható- ha kellő energiát fektetünk bele. Én minimális citeratudással érkeztem a felvételire, de szorgalmasan gyakoroltam, sokat segítettek a szaktársaim, nyaranta citeratáborokban fejlesztettem tudásom és beigazolódott a mondás, miszerint teher alatt nő a pálma. Minden kérdésemmel bátran fordulhattam a tanáraimhoz, még a zárószigorlat előtti napokban is. Már októberben a nyakukra jártam, hogy milyen tételek lesznek a decemberi vizsgákon, ugyanis én mindig az első vizsgára mentem és már korán elkezdtem készülni rá. A házi feladatokat már sokszor a kiadásuk előtt vittem bemutatásra- a tantárgyi tematikákból tájékozódtam- és a hosszú vonatutak kiváló lehetőséget biztosítottak beadandók, szakdolgozat és OTDK pályamunka írására.

Elméleti tudással kellőképpen felszerelkezve mentem első tanításomra a gyakorlóiskolába, ám az első órán levert a víz, ahogy közel 30 diák nézett rám. A tanáraim megnyugtattak, hogy ez normális és valóban egyre jobban élveztem a tanítást, ma már boldogan tanítok, főként népzenetáborokban.

Az egyetemre egy német nyelvvizsgával érkeztem, de az ottani nyelvóráknak köszönhetően az angoltudásomat is fejleszthettem, így 2018-ban angolból is sikeres nyelvvizsgát tettem. A nyelvtudásommal új lehetőségek nyíltak meg előttem, a hozzánk érkező külföldiek ESN mentora lettem, jelenleg International Student Alumni Ambassador. Jó eredményeimnek köszönhetően elnyertem a Campus Mundi két ösztöndíját is, Erasmus ösztöndíjat és a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, mellyel népzenét taníthattam és adhattam elő az írországi Corkban, Prágában és Isztambulban. A sok utazást a diplomaszerzésem utáni félévben valósítottam meg és mondhatom, hogy életem legemlékezetesebb és legeseménydúsabb féléve volt.

A befektetett munka gyümölcse volt a Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elnyerése három éven keresztül, a rektorasszonytól kapott Hallgatói Tehetség díj 2020-ban, előadás lehetősége a Tudomány és Művészet Ünnepe konferenciáin, a TDK 1. és 2. helyezések, illetve részvétel az OTDK versenyen. A tudományos publikációk írását és kutatásaim bemutatását olyannyira élveztem, hogy már elsőéves koromban elhatároztam, doktori iskolában folytatom tanulmányaimat, ebben pedig elejétől fogva támogattak az oktatók. Nagy örömömre felvételt nyertem ösztöndíjas helyre a pécsi és az egri egyetem neveléstudományi doktori iskolájába is A népzeneoktatásból való lemorzsolódás megelőzésének lehetőségei című témámmal. Így szeptembertől doktoranduszként vetem bele magam újra a tanulásba, izgatottan várom. Ha csak feleannyira is boldog leszek és életre szóló szép emlékeket szerzek az elkövetkező négy év során, mint az egyetemi éveim alatt, már elégedett leszek.

Janurik Tímea

ének-zene – népzene- és népikultúra-tanár